Een flipboekje is een vorm van animatie waarbij je een filmpje maakt door een tekeningetje steeds opnieuw te maken maar met telkens een kleine verandering. Al deze tekeningetjes worden op elkaar gelegd en aan elkaar vastgemaakt. Door heel snel te bladeren, het flippen, zie je de tekeningetjes tot leven komen en bewegen.
Kunstdocent Gemma Oosterhof laat voorbeelden zien en neemt je helemaal mee in de wereld van animatiefilmpjes. Laat je een fiets het boekje uitrijden of wordt het fietsje steeds kleiner omdat het wegrijdt? Bedenk zelf een kort verhaaltje en ga aan de slag. Kom je er even niet uit? Geen nood, Gemma zet je zo weer terug op het goed (fiets) pad.
Aan het einde heb je zomaar ineens een handgemaakt en handgedraaid animatiefilmpje. Heel bijzonder dat je me zo weinig zoiets bijzonders kunt maken.
Het laatste kwartier (vanaf 15.45 uur) zijn ouders en overige leden van het ophaalcomité welkom om je flipboekje te komen bekijken. Uiteraard mag je het mee naar huis nemen! En heb je inspiratie opgedaan om nog een heleboel andere flipboekjes te maken.
In de pauze hebben we limonade met wat lekkers erbij.
Het flipboekje werd bedacht door John Barnes Linnett in 1868? Hij ontdekte dat je snel achter elkaar getekende plaatjes kunt laten bewegen door snel door een boekje te bladeren. Dit was een van de eerste manieren om tekeningen te laten bewegen, wat later hielp bij het maken van animatiefilms.
donderdag 22 augustus 2024
13:30
- 16:00
uur